"Δεν υπάρχουν ιδέες -υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες- κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει"

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Ενεργοί Πολίτες Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Στις 5/11 η Γραμματεία της ΔΗΜ.ΑΡ.  Β΄ Αθήνας επικύρωσε την εισήγηση και σήμερα με την  έγκριση της Π.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.  Β΄ Αθήνας αρχίζει η προσπάθεια  για την περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση.

 Καλούμαστε ως πολίτες, ως άνθρωποι και ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, ανεξάρτητα ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης και πιστεύω, ανεξάρτητα από προηγούμενες εντάξεις και δεσμεύσεις,  να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε και με την συνεργασία έγκυρων φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα πρόγραμμα μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.

 Οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς όλων των τάξεων και επαγγελμάτων, τα συνδικάτα, τα κινήματα πολιτών, οι εθελοντικές ομάδες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και μεμονωμένοι πολίτες μπορούν,  θέλουν και θα κάνουν περισσότερο από ένα κάτι, για να απλώσουμε ένα δίκτυ προστασίας απέναντι στους ανθρώπους που η κρίση δεν τους θίγει μόνο οικονομικά αλλά τους ισοπεδώνει και τους εξοβελίζει. Όλοι μαζί σαν Ενεργοί Πολίτες Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε το δίκτυ προστασίας και αλληλεγγύης.

Να το κάνουμε άμεσα και με πρώτο μέλημα την επιβίωση, την σωματική και ψυχική υγεία, την μόρφωση και την παιδεία.

(Π. Κουτσοπίνης 13/12/11)
Πρόγραμμα μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας
για την Β΄Αθήνας
5/11/11

 

Στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται ζητείται εθελοντική προσφορά και κοινωνική αλληλεγγύη


Η οικονομική κρίση αγγίζει και θα αγγίξει περισσότερο όλους μας. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Η μεσαία τάξη συμπιέζεται μέχρι εξαφάνισης  και τα οικονομικώς ασθενέστερα  στρώματα συνθλίβονται  Πολλοί συμπολίτες κινδυνεύουν να περάσουν από την φτώχεια στην εξαθλίωση.

Είναι καθήκον του κάθε πολίτη, ο οποίος δεν είναι «άτομο»  αλλά «άνθρωπος»,  να είναι τουλάχιστον αλληλέγγυος. Απαιτείται  να ξαναβρούμε ως κοινωνία την συλλογικότητα του «εμείς» στην γειτονιά, στο σχολείο, στην πόλη συμμετέχοντες ως ενεργοί πολίτες σε ένα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης

Έχουμε σήμερα ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών ομάδων, αλλά εντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.
Τα προσεχή χρόνια, με την φτωχοποίηση της μεσαίας αστικής τάξης και την εξαθλίωση των φτωχών στρωμάτων, η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρα προβλήματα.
Μια ολική διάσπαση του κοινωνικού ιστού θα επιφέρει μεταξύ άλλων και πρόβλημα επιβίωσης για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Στο παρελθόν η χώρα μας βίωσε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, ανέχειας, φτώχειας και πείνας. Κατόρθωσε να επιβιώσει στηριγμένη σε κοινωνικές δομές όπου το άτομο ένοιωθε και βίωνε ότι αποτελεί μέρος μιας συλλογικότητας,  όπως η ευρύτερη οικογένεια, η γειτονιά, το χωριό, το εργατικό και επαγγελματικό σωματείο, κλπ.

Οι ραγδαίες αλλαγές που έφερε η άναρχη αστικοποίηση του πληθυσμού με την ταυτόχρονη ρήξη των παραδοσιακών δομών λειτουργίας της κοινωνίας σε συνδυασμό με την οικονομική εξέλιξη μιας εν πολύς επίπλαστης ευμάρειας και ενός συστήματος αξιών προσαρμοσμένου στην εξυπηρέτηση ενός εγωιστικού υπερκαταναλωτικού μοντέλου ζωής έφερε μία μετατόπιση της κοινωνίας από το «εμείς» στο «εγώ».   

Εμπρός στην ορατή, και πλέον πανθομολογούμενη, μακρόχρονη ύφεση με την ταυτόχρονη χρεοκοπία του μέχρι σήμερα μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης της χώρας, την οικονομική κατάρρευση και εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού από τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες οικονομικές πολιτικές έχουμε, για όλους μας και για τις επόμενες γενιές, το καθήκον  να αντιδράσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και οξυδέρκεια.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε, δίπλα στις παλαιές δοκιμασμένες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας, να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας και νέες μορφές λειτουργίας της κοινωνίας.

Η Κοινωνική Οικονομία ορίζεται ως ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της οικονομίας και όπου οι οικονομικές δραστηριότητες στοχεύουν σε κοινωνικούς σκοπούς· πρόκειται δηλαδή για δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παράγουν κοινωνικό και ατομικό όφελος. Δίπλα από την εμπορευματική οικονομία (που υλοποιείται από τους οικονομικούς φορείς και ρυθμίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς), και τη δημόσια ή κρατική (η οποία υλοποιείται από το κράτος με βάση την αναδιανεμητική αρχή), υπάρχει και η οικονομία που υλοποιείται από τους πολίτες με δική τους πρωτοβουλία και δεν διέπεται από την αρχή του ανταγωνισμού αλλά από τις αρχές της αμοιβαιότητας, της συνεργατικότητας  και της εμπιστοσύνης.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η κοινωνική οικονομία αποτελεί μια σημαντική θεσμικά διακριτή σφαίρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ε.Ε. Στη χώρα μας η πρόκληση της κοινωνικής οικονομίας έχει να κάνει με μια νέα οργάνωση της διακυβέρνησης της κοινωνίας των πολιτών σε μια συγκεκριμένη και όχι μόνο συμβολική/δεοντολογική τροχιά. Στη χώρα μας, με τη μεγάλη άτυπη οικονομία της "επιβίωσης", η κοινωνική οικονομία αποτελεί τη βιώσιμη απάντηση κοινωνικής πολιτικής και ένα αναγκαίο πλαίσιο εφαρμογής του Ε.Σ.Π.Α. (2007-2013), με πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
Για περισσότερα στο θέμα Κοινωνική Οικονομία βλέπε : http://www.dimokratikiaristera.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2415:2011-10-28-01-15-48&catid=111:epikaira

Καλούμαστε ως πολίτες, ως άνθρωποι και ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, ανεξάρτητα ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης και πιστεύω, ανεξάρτητα από προηγούμενες εντάξεις και δεσμεύσεις,  να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε και με την συνεργασία έγκυρων φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα πρόγραμμα μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς όλων των τάξεων και επαγγελμάτων, τα συνδικάτα, τα κινήματα πολιτών, οι εθελοντικές ομάδες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και μεμονωμένοι πολίτες μπορούν,  θέλουν και θα κάνουν περισσότερο από ένα κάτι, για να απλώσουμε ένα δίκτυ προστασίας απέναντι στους ανθρώπους που η κρίση δεν τους θίγει μόνο οικονομικά αλλά τους ισοπεδώνει και τους εξοβελίζει. 

Καθένας μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία του και την δυνατότητα του με βάση την δική του φυσιογνωμία να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να δράσει με τον τρόπο που θα επιλέξει.

Όλοι μαζί όμως σαν Ενεργοί Πολίτες Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε το δίκτυ προστασίας και αλληλεγγύης. Να το κάνουμε άμεσα και με πρώτο μέλημα την επιβίωση, την σωματική και ψυχική υγεία, την μόρφωση και την παιδεία.
Και προς τούτο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Στην παρούσα συγκυρία και με την προδιαγραφόμενη εξέλιξη σημαντικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία  των κατοίκων της χώρας, πρέπει οι πολίτες μαζί με τους αιρετούς της Δημοτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους πολιτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς παράγοντες του κάθε Δήμου, να δεσμευτούν και να συμφωνήσουν σε ένα:

«ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

και να υλοποιήσουν
1. "Κοινωνικό Παντοπωλείο"
Σε κάθε δήμο (εκεί που δεν έχουν ήδη δημιουργηθεί) δημιουργείται "Κοινωνικό Παντοπωλείο". Παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου σε άπορες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων, σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και με την επίδειξη ειδικής κάρτας.

2. "Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο"
Σκοπός η κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα απόρων ασθενών. Με συμμετοχή εθελοντικής προσφοράς από ιατρούς και φαρμακοποιούς στον κάθε δήμο σε κτίριο του δήμου ή εθελοντικής προσφοράς κάποιου ιδιοκτήτη. Έκδοση Βιβλιαρίου Απορίας Ανασφάλιστου σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

3. "Κοινωνικό Γραφείο Νομικής Στήριξης"
Σκοπός η κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε νομικές υπηρεσίες. Με συμμετοχή εθελοντικής προσφοράς από νομικούς (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλπ), εν ενεργεία ή συνταξιούχους, στον κάθε δήμο σε κτίριο του δήμου ή εθελοντικής προσφοράς κάποιου ιδιοκτήτη. Με χρησιμοποίηση Βιβλιαρίου Απορίας- Ανασφάλιστου σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

4. "Κοινωνικό Γραφείο Ψυχολογικής – Κοινωνικής  Στήριξης"
Σκοπός η κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ψυχοκοινωνική στήριξη.  Με συμμετοχή εθελοντικής προσφοράς από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, στον κάθε δήμο, σε κτίριο του δήμου ή εθελοντικής προσφοράς κάποιου ιδιοκτήτη. Με χρησιμοποίηση Βιβλιαρίου Απορίας- Ανασφάλιστου σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

5. "Κοινωνικό Ολοήμερο Σχολείο"
Σκοπός του προγράμματος είναι να αναπληρωθεί το έλλειμμα που παρουσιάζεται ,και που θα επιδεινωθεί, στην δημόσια βασική εκπαίδευση στο θεσμό του ολοήμερου σχολείου.  Σε συνεργασία με τους συλλόγους Γονέων και την συμμετοχή ενεργών ή συνταξιούχων εκπαιδευτικών, στα σχολεία του κάθε Δήμου.

6. "Κοινωνικό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης"
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφερθεί η απαιτουμένη φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν τόσο μαθήματα στήριξης για τις πανελλαδικές εξετάσεις όσο και μαθήματα ξένων γλωσσών. Το πρόγραμμα θα οργανωθεί από την τοπική ΕΛΜΕ με την στήριξη του Δήμου και θα διδάσκουν εθελοντές καθηγητές εν ενεργεία και συνταξιούχοι.

7. "Κοινωνικό Ανταλλακτήριο"
Σκοπός του προγράμματος είναι η λειτουργία από τον Δήμο, σε κτίριο του Δήμου, με υπαλλήλους του και εθελοντές ενός ανταλλακτηρίου ειδών. Βιβλία, ρούχα, μικροσκόπια, διακοσμητικά αντικείμενα κλπ σε καλή κατάσταση και με την αντίστοιχη καμπάνια για προώθηση της φιλοσοφίας «Μην πετάξεις τίποτα... αντάλλαξέ το».  Δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής σελίδας "Ανταλλακτήριο" όπου οι ενδιαφερόμενοι θα προσχωρούν στην αμοιβαία προσφορά και ανταλλαγή κάθε είδους  προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς χρήματα μέσω προσωπικών συνεννοήσεων.

8. "Κοινωνική Στέγη"
Κατάλληλοι επίσης χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου μπορεί να αποδοθούν για επαγγελματική χρήση και στέγαση σε  επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας οι οποίες πρέπει να ενθαρρυνθούν ως έμμεση επιδότηση για την διευκόλυνση της λειτουργίας τους.
Με την νομική έννοια της «θεμιτής κατοχής», και το σκεπτικό ότι μια σχολάζουσα ιδιοκτησία, και όχι μόνο, αξιοποιείται με μεσεγγυητή την αυτοδιοίκηση για σοβαρό κοινωνικό σκοπό, όπως η στέγαση άστεγων.
Κατάλληλα ακίνητα της ΚΕΔ και της Εκκλησιάς και σχολαζουσών κληρονομιών αποδίδονται  μέσω του δήμου σε φτωχές οικογένειες με πολύ χαμηλό τίμημα (διαδικασίες ανάλογες με τα προγράμματα εργατικής κατοικίας) και βασική υποχρέωση των ενοίκων να προβούν στην μερική ανακαίνιση των παραχωρημένων διαμερισμάτων και την καλή συντήρησή τους.

9. "Κοινωνικοί Λαχανόκηποι"
Δημιουργία υποδομών για την διευκόλυνση της «επιβίωσης των δημοτών» και την οικολογική ευαισθητοποίηση, με ταυτόχρονη βελτίωση του αστικού και περιαστικού χώρου και την άμεση επαφή του ευρύτερου πληθυσμού με τις πρακτικές των καλλιεργειών και των κηπευτικών εργασιών.
Ο Δήμος οργανώνει σε κατάλληλους χώρους δημόσιων, μη δασικών γαιών, σύνολα οικογενειακών βιολογικών λαχανόκηπων μικρής επιφάνειας. Στόχος είναι η διευκόλυνση παραγωγής βρώσιμων λαχανικών για τις ανάγκες της οικογενειακής κατανάλωσης (αυτοκατανάλωση), η ενασχόληση «ερασιτεχνών καλλιεργητών» με την γη και μάλιστα με βιολογικές γεωργικές πρακτικές.
Οι ενδιαφερόμενοι –ιδανικά γονείς με τα παιδιά τους- θα μπορούν να μισθώνουν, με συμβολικό αντίτιμο (το οποίο θα εξασφαλίζει τα βασικά λειτουργικά έξοδα των κήπων, τις στοιχειώδεις υποδομές που απαιτούνται, όπως άρδευση και περιφράξεις) καλλιεργήσιμους χώρους της τάξης των 50 -100 τ.μ., ο καθένας (περιφραγμένους, με οργανωμένη άρδευση που θα εξοικονομεί νερό από γεώτρηση της περιοχής ή βιολογικό καθαρισμό) για να καλλιεργούν λαχανικά της αρεσκείας τους.
Απαλλάσσονται αντιτίμου ενοικίασης τα άτομα προσδιοριζόμενα ως έχοντα την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας: Άνεργοι, Άποροι της Πρόνοιας , Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ , Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (εισοδηματικά κριτήρια), ΑΜΕΑ (Άτομα με ειδικές ανάγκες), Συνταξιούχοι του ΟΓΑ

10. Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης
Ι. Με την Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης θα παρέχονται προνομιακές τιμές και εκπτώσεις στους κατόχους της σε συνεργασία με την Τοπική Αγορά του κάθε Δήμου.
ΙΙ. Αφορά στην έκδοση Κοινωνικού Εισιτηρίου (μειωμένο κατά 50%) για τις παραγωγές του κάθε Δήμου., με δικαιούχους τα άτομα προσδιοριζόμενα ως έχοντα την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.
ΙΙΙ. Από 1η Ιανουαρίου 2012, οι τρίτεκνες οικογένειες εξισώνονται με της πολύτεκνες και απαλλάσσονται κατά 50% των δημοτικών τελών.
IV. Απαλλάσσονται από συνδρομές για παραγωγές του Δήμου δηλ.στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου , του Αθλητικού Οργανισμού, τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στα Θερινά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης
Την κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης δικαιούνται τα άτομα προσδιοριζόμενα ως έχοντα την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.

Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Συμπαράστασης (με ειδικευμένο κωδικό στον Προϋπολογισμό εσόδων του Δήμου) με πηγές χρηματοδότησης που θα προέλθουν πρωτίστως από τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των μισθών ή αντιμισθιών των: Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Γενικού Γραμματέα του Δήμου Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, Προέδρων και Αντιπρόεδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου. Η μείωση του 30% των μισθών και αντιμισθιών θα είναι πολιτική απόφαση και θα εναπόκειται στη βούληση του καθενός να πράξει ανάλογα με τη συνείδησή του. Οι εισφορές στο Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Συμπαράστασης θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δήμου και τα έσοδα θα διατίθενται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση των Νομικών Προσώπων που καταργούν της συνδρομές των πολιτών κατόχων κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης στα προγράμματά τους.
Για τη μείωση των γενικότερων εξόδων αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων για της παραπάνω δωρεάν παροχές, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν τα απαραίτητα νομικά πρόσωπα του Δήμου, τα οποία θα ενσωματωθούν στις υπηρεσίες του Δήμου.
Απαραίτητη προϋπόθεση η κοστολόγηση των παροχών και το ύψος των «διαφυγόντων» εσόδων εκ των συνδρομών και τροφείων από την χρησιμοποίηση της κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης.

11. "Τοπικές Τράπεζες Ανταλλαγής  Βοήθειας (Υπηρεσιών)"
Πάροχοι υπηρεσιών «πληρώνονται» με κουπόνια – τίτλους ανταλλαγής βοήθειας (υπηρεσίας) – που εκδίδει η "Τοπική Τράπεζα Ανταλλαγής Βοήθειας (Υπηρεσιών)". Η αξιολόγηση της αξίας της βοήθειας (υπηρεσίας) είναι ευθύνη του Δ.Σ. της Τραπέζης  σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων των διαφόρων παρόχων  βοήθειας (υπηρεσίας). Βλέπε και ανάλογες λειτουργίες ομοειδών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό. Διαδικτυακή λειτουργία της προσφοράς/ζήτησης.

12.  "Μικρές Επιχειρήσεις Κοινωνικής  Οικονομίας"
Ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει τρόπους ενθάρρυνσης μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που γνωρίζουν μεγάλη διάδοση στις χώρες της Ευρώπης με διαφόρους τρόπους όπως χορήγηση στέγης, μειωμένα δημοτικά τέλη κλπ. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι ενδεικτικά:
Κοινωνικό Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο,
Κοινωνική Αυτοδιαχειριζόμενη Επιχείρηση κοινόχρηστων ποδηλάτων, επισκευών υποδημάτων, ρούχων κλπ.

13."Ενεργοί πολίτες - ενώσεις καταναλωτών"
Ενεργοί πολίτες δημιουργούν ενώσεις καταναλωτών οι οποίες έρχονται σε επαφή με ενώσεις παραγωγών για τη δημιουργία δικτύου προώθησης ποιοτικών προϊόντων στις καλλίτερες δυνατόν τιμές  ώστε να εξυγιανθεί η διακίνηση αγαθών χωρίς τα υπερκέρδη των μεσαζόντων. 

5/11/11
Η Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής Β΄ Αθήνας