"Δεν υπάρχουν ιδέες -υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες- κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει"

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η "κεντροαριστερά"... του ιδεολογικοπολιτικού αχταρμά...



Τον ουσιαστικά κενό περιεχομένου όρο "κεντροαριστερά", που έγινε μόδα στον ιδεολογικοπολιτικό αχταρμά, είναι οι γνωστοί κύκλοι που στην προσπάθειά τους για την ολική αποβλάκωση της κοινωνίας και τον  έλεγχό της με διαφόρους μεθόδους εξανδραποδισμού, εισάγουν και αναπαράγουν από τα ΜΜΕ και τέλος καθιερώνουν στον πολιτικό διάλογο.
 

Το πρώτο συνθετικό του μοδάτου  όρου "κεντροαριστερά" δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά η συντήρηση μιας παρούσης κατάστασης ως της απολύτου ισορροπίας και στασιμότας  πχ σε ένα εκκρεμές. 
Με πολιτική ορολογία η συντήρηση της υπαρχούσης κατάστασης είναι ο συντηρητισμός. 

Αυτό αν μη τι άλλο είναι κάτι που κάνει τον όρο «κεντροαριστερά»  αδόκιμο για πολιτική χρήση όπου το αριστερά - δεξιά προσδιορίζει ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση της κοινωνικής εξέλιξης η οποία εξέλιξη προϋποθέτει κινητικότητα και όχι στασιμότητα. 

Μια κοινωνία ποτέ δεν σταματά. Κινείται ή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

Το «κέντρο», αν είναι στο πλαίσιο μιας πρόχειρης πολιτικής αναφοράς με την έννοια  ίσων αποστάσεων από τη δεξιά και την αριστερά δεν μπορεί, πέραν μιας πολιτικής πρακτικής της στιγμής, να αποτελεί μια αναφορά ενός πολιτικού οργανισμού όπου τουλάχιστον προαπαιτείται ένας  τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμος ιδεολογικοπολιτικός προσανατολισμός με στοχοθεσία, στρατηγική και ένα πολιτικό στίγμα.

Το ότι λανσάρεται επιμόνως ο όρος «κεντροαριστερά» από ορισμένους κύκλους, ΜΜΕ και πολιτικοοικονομικά κέντρα, άνευ καθαρού πολιτικοιδεολογικού στίγματος  κλπ, είναι εντός της συνήθους μεθοδολογίας «χάντρες και καθρεφτάκια» για τους ιθαγενείς...

Η ταύτιση που επιχειρούν ορισμένοι του όρου κεντροαριστερά με την σοσιαλδημοκρατία είναι πολιτικά άστοχη και ιδεολογικοπολιτικά κενή περιεχομένου ( και διερωτώμαι ποιας σοσιαλδημοκρατίας ??? πχ  του Πάλμε ή του Μπλέρ ???) 

Η σοσιαλδημοκρατία έχει ιδεολογική αναφορά και πολιτικό στίγμα διαβαθμίσεων της μαρξιστικής θεωρίας της αριστεράς. 

Το κέντρο είναι γεωμετρικός - τοπογραφικός  όρος χωρίς ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο και ο όρος κεντροαριστερά ας μου επιτραπεί «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Αλλά τι να πεί κανείς όταν πολλοί και δυνατοί  συνειδητά ή ασυνείδητα θολώνουν τα νερά της πολιτικής ζωής.

30/5/2014