"Δεν υπάρχουν ιδέες -υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες- κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει"

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η αριστερά της ευθύνης σήμερα...και για το αύριο...


Ο Σάκης Παπαθανασίου μέλος της Ε.Ε της ΔΗΜ.ΑΡ δηλώνει ξεκάθαρα τις θέσεις του κόμματος στα εργασιακά στη πρωινή εκπομπή « Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» 27-10-2012 

  Στη προγραμματική συμφωνία συμπεριλήφθηκε μετά από παρέμβαση της ΔΗΜ.ΑΡ. η εξής θέση: «Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.»


Το θέμα των αλλαγών στον τομέα των εργασιακών αποτελεί μια πολιτική και ιδεολογική επιβολή που υπερβαίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η πολιτική αντιπαράθεση της ΔΗΜ.ΑΡ. έναντι των προτεινομένων αλλαγών στα εργασιακά είναι μείζονος σημασίας διότι αντιλαμβάνεται και δεν υποτιμά τον κίνδυνο στρατηγικού χαρακτήρα που ενυπάρχει στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. 

Τα εργασιακά θέματα δεν είναι ένα διαδικαστικό, επιμέρους ή παρεμπίπτον ζήτημα,  αφορούν στη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων.

Αφορά και τις μελλοντικές γενιές των συνταξιούχων.

Τα δημοσιονομικά μπορούν να αλλάξουν, αλλά ότι καθιερωθεί τώρα στις εργασιακές σχέσεις θα χαρακτηρίζει τις επόμενες δεκαετίες. 
28/10/2012
 Π. Κουτσοπίνης