"Δεν υπάρχουν ιδέες -υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες- κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει"

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η Αριστερά της Μεταπολίτευσης


Αλήθειες που πρέπει να γράφονται και να λέγονται...και... να τις πάρουν μαζί τους αυτοί που θα πάνε σύνεδροι στο συνέδριο της ΔΗ.ΜΑΡ. (Π.Κουτσοπίνης)

Του Δαμιανού Παπαδημητρόπουλου*, ΝΕΑ, 25.3.11 via Πολιτική Επιθεώρηση

Από τη Μεταπολίτευση και µετά, µε την καθοριστική συµβολή του ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά υπέστη µια µετάλλαξη. Από την Αριστερά της θυσίας, της ατοµικής θυσίας, για χάρη των µεγάλων πολιτικών και συλλογικών προταγµάτων, είτε αυτά ήταν ο σοσιαλισµός, είτε η δηµοκρατία, προταγµάτων που κάθεαριστερός ήταν διατεθειµένος να καταβάλει ατοµικό κόστος για να τα διεκδικήσει, περάσαµε, µε την εδραίωση της δηµοκρατίας, σε µιαν άλλου τύπου Αριστερά, περισσότερο οικονοµιστική και λιγότερο πολιτική. Απότη διεκδίκηση του συνολικού, περνάµε σε µιαν Αριστερά που εντός του συστήµατος διεκδικεί το ατοµικό,το µερικό, µια πιο εγωιστική Αριστερά που διεκδικεί το σήµερα.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο τεταρτοκοσμικός καπιταλισμός της πλάκας και η μεταφορά συντελεστή δόμησης από την Σιβηρία στο ...Χαλάνδρι


Όταν λέγονται αλήθειες που πονάνε…και όχι μόνον…
Ο Γρηγόρης Ψαριανός στη Βουλή, συζήτηση για το Περιβάλλον.

Χαιρετισμός του Φώτη Κουβέλη στην ημερίδα της ΔΗΜ.ΑΡ. «Η υγεία στην εποχή της κρίσης»

Σάββατο, 12 Μάρ. 2011
Σε περίοδο κρίσης, το σύστημα υγείας έχει ιδιαίτερο και καίριο ρόλο. Για τον κάθε πολίτη, καλείται να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στην απειλή της αρρώστιας και τον κίνδυνο της προσωπικής ή οικογενειακής κατάρρευσης που μπορεί να επιφέρει το σοβαρό ή το χρόνιο νόσημα.
Για την κοινωνία, καλείται να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στη διάλυση της συνοχής και τον κατακερματισμό που μπορεί να πυροδοτηθεί από το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και το περίσσευμα κοινωνικών ανισοτήτων, στα μεγάλα συμβάντα της ζωής, όπως η αρρώστια και ο θάνατος.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα ανθρώπινο, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα υγείας.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το κίνημα του "έλα μωρέ"

απο το Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη



Photo: Michail Tiniakos
Τελικά παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις (!) των περισσοτέρων Ελλήνων η κακοκαιρία ήρθε! Η ΕΜΥ βέβαια μας είχε προειδοποιήσει ότι από την Δευτέρα χαλάει επικίνδυνα ο καιρός αλλά ποιος έχει εμπιστοσύνη σε μια Εθνική Υπηρεσία; Πάντως όχι οι Έλληνες. Ο ήλιος μάλιστα που αχνοφάνηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν αρκετός για να γυρίσουμε εντελώς την πλάτη στις δραματικές προειδοποιήσεις της ΕΜΥ. «Έλα μωρέ που θα χιονίσει Μάρτη μήνα». Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την Παρασκευή. Η μαζική έξοδος μάλιστα των Αθηναίων θεωρήθηκε και ως πράξη αντίστασης στις μαύρες προβλέψεις των μετεωρολόγων. Στο καλάθι των αχρήστων πέταξαν τα δελτία καιρού, ακόμη και οι εταιρίες που διαχειρίζονται τις δύο Εθνικές οδούς. Καμία πρόβλεψη ούτε καν στην Μαλακάσα που έχει έφεση στους αποκλεισμούς. «Μπάτε σκύλοι αλέστε» και στην Αθηνών Λαμίας και στην Αθηνών Κορίνθου. Τα διόδια άλλωστε είναι η κύρια έγνοια των εταιριών, όλα τα άλλα τα αφήνουν στον καλό Θεούλη. Τη συνέχεια έδωσαν οι δοξασμένοι μας φορτηγατζήδες. Βγήκαν στις Εθνικές, έκαναν πατινάζ, δίπλωσαν ή έμειναν στις ανηφόρες και μετά περίμεναν τους γερανούς της τροχαίας για να ξεκολλήσουν. Μετά ήταν το κίνημα αντίστασης στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Εκατοντάδες «έξυπνοι» οδηγοί κατέλαβαν τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, μποτιλιαρίστηκαν και κράτησαν έτσι μακριά, για ώρες, τους γερανούς και τα εκχιονιστικά. Οι διάλογοι από το «μέτωπο της κακοκαιρίας» σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ήταν σπαρταριστοί.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Για Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Μια πρόταση για τον εκ βάθρων ανασχεδιασμό και τη ριζική του ανασυγκρότηση-αναδιοργάνωση.


…Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέτυχε να προστατεύσει, να νοσηλεύσει και να θεραπεύσει τους πολίτες ως έπρεπε, επειδή ακριβώς δεν λειτούργησε ως δημόσιος χώρος, αλλά πρωτίστως και δυστυχώς ως χώρος εξασφάλισης των συμφερόντων μιας σημαντικής μερίδας των εργαζομένων σ’ αυτόν. Στην Ελλάδα απέτυχε το συγκεκριμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως δομήθηκε και λειτούργησε τα τελευταία 30 χρόνια…
Συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου, προέδρου της «επιτροπή Σοφών» για την Υγεία, στον Δημήτρη Καραγιώργο, για την εφημερίδα  Έθνος.(από αναδημοσίευση Πολιτική Επιθεώρηση 10/2/11)


Είναι βέβαιο ότι οι δαπάνες για την Υγεία στην χώρα, ανά κεφαλή, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη ενώ το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών είναι από τα χαμηλότερα.

Μια σύγχρονη αδέσμευτη και προοδευτική πολιτική ελίτ πρέπει να επιδιώκει και να διεκδικεί τον εκ βάθρων ανασχεδιασμό και τη ριζική ανασυγκρότηση-αναδιοργάνωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας της χώρας με έμφαση στη μέτρηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

Βασική και απαράβατη αρχή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, την οποία πρέπει να  επιδιώκει η πολιτική ηγεσία, οφείλει να είναι η ίση και ανεμπόδιστη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους της χώρας, με γνώμονα την κοινωνική ισότητα και σύμφωνα με τις συνταγματικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς επιταγές οι οποίες δεσμεύουν την χώρα.

Η γεωγραφική κατανομή όλων των μονάδων υγείας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να είναι εύκολη και προσιτή η πρόσβαση στους πολίτες-χρήστες.

Σχεδιασμός και Χρηματοδότηση

Ο ανασχεδιασμός και η ανακατανομή των πόρων για την Υγεία, σύμφωνα με την πληθυσμιακή κατανομή των κατοίκων, σε επίπεδο διοικητικής περιφέρειας (Καλλικράτης) αποτελεί κυρίαρχη αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού Δημοσίου Συστήματος Υγείας στην υπηρεσία του πολίτη.  .